PartnerNET ICT

Εργασία σε καιρό lockdown: 5 συμβουλές και λύσεις ώστε να γίνει με ασφάλεια και αποδοτικότητα

12.11.20 12:10:51 By Olga

Εργασία σε καιρό lockdown: 5 συμβουλές και λύσεις ώστε να γίνει με ασφάλεια και αποδοτικότητα

     Μετά το Μάρτιο οι επιχειρήσεις καλούνται για άλλη μια φορά να προσαρμοστούν στις ανάγκες του lockdown, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να δουλεύουν από το σπίτι και έναν αριθμό των απαραίτητων υπαλλήλων να παραμένει στο γραφείο. Πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εξ’ αποστάσεως και παραδοσιακής εργασίας, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την παραγωγική επικοινωνία των εργαζομένων τους. Πέρα από το οργανωτικό ζήτημα, άλλος ένας σκόπελος που μπορεί να συναντήσουν σε αυτή την προσαρμογή είναι οι υλικοτεχνικές υποδομές που θα κάνουν αυτό το εγχείρημα εφικτό. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουν συνεργάτες που να μπορούν να εμπιστευτούν και που θα τους προσφέρουν πρακτικές λύσεις, έτσι ώστε να έχουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία για την εφαρμογή της εξ' αποστάσεως εργασίας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε και συμβουλές για τρόπους ασφαλούς εργασίας σε εποχή lockdown και όχι μόνο, αλλά και λύσεις ICT που μπορούν να αξιοποιήσουν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.


1.  Meeting χωρίς πρόβλημα με web meetings και video conferencing

     Οι γεμάτες αίθουσες meeting με πελάτες και συνεργάτες ίσως είναι μια εικόνα που θα αργήσουμε να ξαναδούμε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μειωθεί η αποδοτικότητα των εταιρικών επαφών, αφού πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούν να πραγματοποιηθούν διασκέψεις, ακόμα και από διαφορετικές τοποθεσίες.

       Για παράδειγμα η Grandstream προσφέρει και το software και το hardware που θα ταιριάξει στις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Με την πλατφόρμα IP Video Talk, που λειτουργεί σε cloud περιβάλλον, οι εργαζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν σε meetings από οποιαδήποτε συσκευή. Σε συνδυασμό με σειρά προϊόντων GVS για Video Conferencing προσφέρεται μία δυναμική λύση για κάθε οργανισμό.


2.  Επικοινωνία με τους συνεργάτες σαν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο

     Πολλοί θα πουν ότι η απομακρυσμένη συνεργασία δεν έχει την αποδοτικότητα της πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν  όσοι εργάζονται από το σπίτι, αλλά και όσοι παραμένουν στις εταιρικές εγκαταστάσεις, αφού για να εφαρμοστεί το social distancing, δεν μπορούν πλέον να επισκέπτονται ο ένας το γραφείο του άλλου και οι αίθουσες meeting επιτρέπουν την είσοδο σε έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων.

     Για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην διαπροσωπική επικοινωνία η Grandstream έρχεται να προτείνει τη σειρά συσκευών GUV με κεφαλόφωνα και webcams. Η χρήση τέτοιου είδους εργαλείων προσφέρει την ασφάλεια της απόστασης, αλλά παράλληλα την παραγωγικότητα που θα υπήρχε στην πρόσωπο-με-πρόσωπο συνεργασία. Η σειρά GUV είναι συμβατή με κάθε είδους πλατφόρμα ή app, τηλεφωνική συσκευή, laptop και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εργασία από το γραφείο ή και το σπίτι.


3.  Πάρε το γραφείο σπίτι σου

     Πιθανότατα ένας εργαζόμενος στο σπίτι του να μην έχει τον εξοπλισμό που του δίνει το εταιρικό περιβάλλον. Συνήθως στην προσαρμογή του σε συνθήκες lockdown θα πάρει μαζί τη webcam, το laptop, τα ακουστικά του. Πόσο πιο εύκολη θα ήταν όμως η εργασία του αν μπορούσε να πάρει στο σπίτι του το υψηλών αποδόσεων εταιρικό δίκτυο και τις high-tech τηλεφωνικές συσκευές;

     Η Grandstream με τη σειρά GWN που περιλαμβάνει access points, cloud management platform και manager software συνδυάζει σε μία λύση τα πάντα για τη δημιουργία ενός αποδοτικού δικτύου. Τα access points μπορούν πολύ εύκολα να συνδεθούν στο σπίτι κάθε εργαζομένου, εξασφαλίζοντας δυνατό σήμα και σύνδεση στο δίκτυο σαν να είναι ακόμα στο γραφείο και ο IT manager μπορεί από οπουδήποτε να διαχειριστεί το δίκτυο και να υποστηρίξει τους εργαζόμενους. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω μπορούν να συνδυαστούν συσκευές επικοινωνίας που συνδέονται με Wi-Fi και IP και έρχονται με τη δικιά τους πλατφόρμα cloud management. Με εύκολη, plug & play λειτουργία οι εργαζόμενοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν και από το γραφείο και από το σπίτι. Παράλληλα με την πλατφόρμα διαχείρισης συσκευών μπορούν να έχουν απομακρυσμένη υποστήριξη όπου και να βρίσκονται. Η Grandstream με τη σειρά WP της που περιλαμβάνει ασύρματα Wi-Fi τηλέφωνα, τη σειρά GXV με Android Video Phones, τη σειρά GRP με Carrier-Grade IP phones, το σύστημα τηλεδιάσκεψης GVC3210 πολλές ακόμη συσκευές αλλά και το GDMS, device management platform, μπορεί να προσφέρει λύση σε κάθε επιχείρηση.


4.  Ανέπαφη είσοδος και έλεγχος εγκαταστάσεων

     Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εργαζόμενους που εργάζονται από το γραφείο να έρχονται όσο το δυνατόν λιγότερο σε επαφή τόσο με άλλα άτομα, αλλά και με πιθανά μολυσμένες επιφάνειες. Με μερικές από αυτές η επαφή είναι αναπόφευκτη, όπως ποντίκια και πληκτρολόγια. Τι γίνεται όμως με την είσοδο και έξοδο από τις εγκαταστάσεις; Πλέον αξιοποιώντας την τεχνολογία IP ο εργαζόμενος μπορεί να μπει και να βγει από το χώρο εργασίας του χωρίς να ακουμπήσει καμία πόρτα. 

    Η λύση που προτείνει η Grandstream είναι η σειρά GDS με συστήματα πρόσβασης εγκαταστάσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται θυροτηλέφωνα που «διαβάζουν» RFID chips για ανέπαφη είσοδο που μπορούν να συνδεθούν με IP τηλέφωνα και άλλες εξόδους για ενδοεπικοινωνία, χάρη στο μικρόφωνο και την κάμερα που διαθέτουν. Αν ακόμα καλύτερα οι πόρτες έχουν σύστημα αυτόματου ανοίγματος, οι συσκευές GDS μπορούν να ανοίξουν αυτόματα με την ανάγνωση της κάρτας RFID. Ακόμα, για τον περιορισμό και την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει γνώση του ποιοι μπήκαν και βγήκαν από τις εγκαταστάσεις. Το GDS Manager software συνδέεται με τις προαναφερθείς συσκευές και βοηθάει στην παρακολούθηση των εισόδων και των εξόδων προσφέροντας ένα ακόμα δίχτυ ασφαλείας.


5.  Παρακολούθηση των μέτρων ασφαλείας

Online meetings: ✓
Απομακρυσμένη συνεργασία: ✓
Γραφείο στο σπίτι: ✓
Ανέπαφη είσοδος: ✓


     Τι μένει για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς χώρου εργασίας; Η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας. Είναι σημαντικό για να πετύχουν τα μέτρα που παίρνει μια επιχείρηση να μπορεί να δει σε τι βαθμό εφαρμόζονται, αν πραγματικά καλύπτουν τις ανάγκες της και αν χρειάζεται να παρθούν νέα. Είναι χρήσιμο να ξέρει ποιες ώρες και σε ποιους χώρους υπάρχει αυξημένη κίνηση και συνωστισμός, όπως για παράδειγμα την ώρα του γεύματος, για να βρει τρόπους να παρέμβει. Η Grandstream με τη σειρά GCS HD SIP καμερών ασφαλείας με υπέρυθρες δίνει μια εύκολα εφαρμόσιμη και οικονομική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Οι κάμερες της σειράς αξιοποιώντας την τεχνολογία IP μπορούν να συνδεθούν με IP τηλέφωνα και άλλες εξόδους και να στείλουν ενημέρωση με κλήση ή email μόλις ανιχνεύσουν κάποια κίνηση.


Η προσαρμογή στις απαιτήσεις ενός lockdown μπορεί να είναι ένας οργανωτικός πονοκέφαλος για πολλές επιχειρήσεις. Οι λύσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές που μπορούν να την καταστήσουν εφικτή και να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας υπάρχουν και εφαρμόζονται εύκολα.  Αυτό που μένει τελικά είναι να εφαρμοστούν με τη βοήθεια ενός έμπιστου και έμπειρου συνεργάτη.