PartnerNET ICT

Πώς να επιλέξετε το σωστό τηλέφωνο VoIP

17.03.21 15:31:44 By Irene

Οι τηλεφωνικές συσκευές είναι η «ραχοκοκαλιά» των τηλεπικοινωνιών μιας επιχείρησης. Οι τεχνολογίες των IP συσκευών αναπτύσσονται διαρκώς ώστε να προσαρμόζονται και να είναι ικανές να υποστηρίζουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες επικοινωνίας της σύγχρονης επιχείρησης. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις δεν αναζητούν πλέον μόνο τη διάρκεια και την αξιοπιστία μιας λύσης, αλλά λαμβάνουν υπόψη κι άλλες βασικές παραμέτρους, όπως η συνδεσιμότητά τους με συστήματα τρίτων, οι υβριδικές λύσεις (αναλογικό σε IP), η δυνατότητα διασύνδεσης με Wi-Fi, Video και πολλά άλλα. Η επιλογή της κατάλληλης IP συσκευής είναι πλέον ιδιαίτερα περίπλοκη και οι επιλογές αμέτρητες. Η ορθή επιλογή θα προκύψει κυρίως από τις απαντήσεις σε ένα σύνολο ερωτήσεων και συνθηκών. Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία τα οποία αξίζει να αναλογιστείτε όταν θα πρέπει να επιλέξετε τις κατάλληλες συσκευές για τους πελάτες ή τις επιχειρήσεις σας.


Θέσεις εργασίας και είδος επιχείρησης – Όταν επιλέγουμε τηλεφωνικές συσκευές IP είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, ποιοι είναι οι χρήστες των συσκευών, ποια είναι η εσωτερική δομή σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της, οι ιδιαίτερες ανάγκες με βάση τις θέσεις εργασίας, το μέγεθος των κλήσεων που διαχειρίζεται καθημερινά η επιχείρηση και φυσικά το κεφάλαιο που μπορεί να δαπανήσει για την αγορά τους. Έχοντας αυτές τις απαντήσεις θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τον τύπο των συσκευών που θα πρέπει να επιλέξουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις που με έναν και μόνο τύπο συσκευής μπορεί να ικανοποιηθεί το σύνολο των αναγκών μιας επιχείρησης. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις όμως, θα χρειαστεί να υπάρξουν διαφορετικές επιλογές με βάση τη λειτουργία και τις ανάγκες κάθε διεύθυνσης ή/και τους ρόλους των χρηστών εντός της επιχείρησης.


Προϋπολογισμός 
Το να διαθέτει η επιχείρηση τα κατάλληλα εργαλεία επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ότι αφορά την παραγωγικότητά της. Η επένδυση σε αυτά είναι σημαντική όταν αποφασίζουμε για συσκευές IP. Η επιλογή μίας καινοτόμας και αξιόπιστης συσκευής διασφαλίζει την επένδυση της επιχείρησης σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, έχοντας αναλύσει προσεκτικά τις ανάγκες της επιχείρησης, δε θα χρειαστεί να πληρώσει κανείς άσκοπα για περίπλοκες λειτουργίες που πιθανότατα δε θα χρειαστεί ποτέ. Ένας «σφιχτός» προϋπολογισμός δε σημαίνει μια λιγότερο λειτουργική λύση. Ακόμη και οι οικονομικότερες σειρές συσκευών μπορεί να έχουν τα χαρακτηριστικά, τον αριθμό των γραμμών και τις δυνατότητες που απαιτούνται από μια επιχείρηση ώστε να αυτή να είναι παραγωγική.


Χαρακτηριστικά τηλεφωνικής συσκευής
Οι ανάγκες επικοινωνίας με εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες είναι συνήθως το κριτήριο που μας κατευθείνει στα απαιτούμενα χαρακτηριστικά των συσκευών. Η επικοινωνία με εξωτερικούς συνεργάτες μπορεί να περιλαμβάνει απαιτήσεις σε λειτουργίες όπως η ένταση του ήχου κλήσης, ο αριθμός των SIP accounts, περιπλοκότητα της διαχείρισης των κλήσεων, κλπ. Σε επιχειρήσεις με αυξημένες απαιτήσεις σε εσωτερικές επικοινωνίες μπορεί να είναι σημαντικότερη η υποστήριξη BLF, speed dial, επιπλέον πλήκτρα λειτουργιών, η δυνατότητα σύνδεσης ακουστικού κεφαλής κλπ. Οι συσκευές IP είναι διαθέσιμες σε πλήθος επιλογών που μπορούν να καλύψουν απόλυτα το σύνολο των αναγκών μιας επιχείρησης.


Συνδεσιμότητα
Είναι απαραίτητο μια συσκευή IP να έχει την ικανότητα να συνδεθεί με άλλα συστήματα όπως για παράδειγμα ένα θυροτηλέφωνο ή μια κάμερα ασφαλείας. Το πώς συνεργάζονται οι συσκευές μεταξύ τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κάποιες περιπτώσεις. Μια συνολική λύση βασισμένη στον ίδιο κατασκευαστή μπορεί να εγγυηθεί πως όλα τα συστήματα θα συνεργάζονται απροβλημάτιστα. Επιπρόσθετα, εφόσον η λύση που θα επιλεγεί διαθέτει και ενιαίο μηχανισμό διαχείρισης και επιτήρησης του εξοπλισμού, είτε μέσω Web GUI είτε μέσω Cloud, η επιχείρηση θα έχει μια ευέλικτη και χωρίς όρια λύση. Αυτό επιτρέπει στον εγκαταστάτη ή τον IT Manager να έχει τη δυνατότητα επίβλεψης και αναβάθμισης από μία κοινή πλατφόρμα ή από το ίδιο σημείο.


Σύνδεση Ethernet ή Wi-Fi
Καθώς η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται, οι συσκευές πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζονται στη νέα δικτυακή υποδομή. Έννοιες όπως το BYOD (Bring your own device) και τα ανοικτού τύπου γραφεία (Open offices) κάνουν ευρύτερη τη χρήση του Wi-Fi σαν τρόπο σύνδεσης. Οι παραδοσιακές συνδέσεις ethernet είναι η κατάλληλη λύση για τις πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις. Οι περισσότερες συσκευές IP υποστηρίζουν PoE και λαμβάνουν τροφοδοσία μέσω της θύρας ethernet. Παρόλα αυτά, σε νεότερες επιχειρήσεις πολλές φορές η υποδομή είναι βασισμένη στο Wi-Fi καθιστώντας τις συσκευές Wi-Fi ως την καλύτερη επιλογή.


Φορητότητα (Mobility)
Τα δίκτυα φωνής Wi-Fi επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να δημιουργούν χώρους εργασίας χωρίς καλώδια, με τη δυνατότητα φορητότητας, διαχείρισης και συντήρησης χωρίς όρια. Εκτός από τις κλασικές συσκευές IP, προσφέρονται δυνατότητες για συσκευές Wi-Fi οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες για εργαζόμενους «εν κινήσει». Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη μια αξιόλογη υποδομή Wi-Fi και συνήθως είναι ικανή να καλύψει όλο το εύρος του κτιρίου. Χωρίς την κατασκευή ατέλειωτων καλωδιακών υποδομών το Wi-Fi είναι ικανό να υποστηρίξει επιτυχώς ανάγκες τηλεφωνίας και video επιτρέποντας στους χρήστες να είναι πάντοτε συνδεδεμένοι. 


Συμβατότητα με Softphone 
Οι εργαζόμενοι από το σπίτι χρειάζονται άμεση πρόσβαση στο επαγγελματικό τους τηλέφωνο. Αντί να τους προσφέρεται μια συσκευή για το σπίτι, είναι εφικτό να υπάρχει και να λειτουργεί μια Cloud εφαρμογή προσβάσιμη από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο των εργαζομένων.


Για  να επιλεγεί η κατάλληλη συσκευή IP για την επιχείρηση, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι παραπάνω παράμετροι κατά την έρευνά σας. Οι απαντήσεις στα παραπάνω θα βοηθήσουν να επιλέξετε την ιδανική για την επιχείρησή σας λύση.


Η ευρεία γκάμα των συσκευών Grandstream είναι ικανή να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη της σύγχρονης επιχείρησης.

Δείτε τα Grandstream’s Carrier-Grade IP Phones σχεδιασμένα για μαζικές εγκαταστάσεις. Οι νέες σειρές ΙΡ τηλεφωνικών συσκευών επόμενης γενιάς της Grandstream διαθέτουν κομψό σχεδιασμό, εξαιρετικά ικανοποιητική εμπειρία χρήστη, ενοποιημένο λογισμικό και ισχυρές επιλογές λειτουργιών. Για την παροχή cloud και την κεντρική διαχείριση, οι σειρές υποστηρίζονται από το Device Management System (GDMS) της Grandstream (Σύστημα Διαχείρισης Συσκευών), το οποίο παρέχει μια κεντρική διεπαφή για τη διαμόρφωση, την παροχή, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ανάπτυξης των συσκευών της Grandstream. Σχεδιασμένο για επιχειρήσεις, παρόχους υπηρεσιών και άλλες αγορές, η σειρά GRP προσφέρει μια ισχυρή, φιλική προς το χρήστη και εύχρηστη πλατφόρμα φωνής με δυνατότητες «επόμενης γενιάς».

Βασίλης Γιαννής